SM-liigakauden viimeiset kierrokset Helsingissä

Miesten ja naisten SM-liigan runkosarjan viimeinen kierros keilattiin 18-19.3 Helsingissä Talin keilahallissa. Miesten osalta sarjataulukossa neljäntenä ennen viimeistä kierrosta majailevan TPS:n tilanne oli kutkuttava, sillä mitalipeleihin oli matkaa vain kaksi raskasta pistettä. Naisten sijoitus ennen viikonloppua oli kuudes ja etumatkaa sarjajumbona olevaan Turun Urheiluliittoon oli sen verran paljon, ettei sarjapaikka enää ollut uhattuna. Tälle kaudelle tehty sääntömuutos naisten SM-liigassa johti siihen, että ainoastaan runkosarjan viimeinen putoaa 1.divisioonaan. Matkan varrella on esiintynyt puhetta karsintapeikon uhasta, mutta todellinen tilanne oli siis tämä.

Naisten viimeiset kierrokset

Naisten joukkueen kokoonpano oli viikonloppuna vanha tuttu Peppi Konsteri, Teea Mäkelä, Essi Pakarinen, Emmi-Noora Roos, Tiia-Maria Roos ja vahvuuteen palannut Leena Tammisto. Lauantai alkoi TPS:n osalta kahdella tiukalla ottelulla, ensin Lahden Bay vei voiton yhdellä pisteellä 669-668 ja seuraavassa ottelussa TPS kukisti raisiolaisen Nasevat seitsemällä pisteellä 670-663.

Joukkue nosti tulostasoaan seuraavaan kolmeen otteluun, mutta näin teki myös vastustajat, ensin Cherry vei ottelun 833-791, sitten kärkijoukkue Giants 804-792 ja viidennessä pelissä tuli sitten palkintona voitto Turun Urheiluliitosta 777-736. Grankulla Bowlare kukisti TPS:n reilusti 786-673 ja päivän viimeisessä taistossa R-ABC vei voiton 760-729. Lauantain jälkeen joukkue oli yhä sijalla kuusi, eroa seitsemäntenä oleviin Naseviin vain 91 pistettä. Lauantaina paras TPS:n pelaaja oli Essi Pakarinen tuloksella 1347/7 sarjaa.

Sunnuntain otteluiden merkitys oli pitkälti kosmeettinen eli suuria muutoksia sarjataulukossa ei tulisi tapahtumaan. TPS:n tavoite oli pitää kuudennen sijansa sarjan loppuun saakka. Lunta tupaan tuli heti ensimmäisessä ottelussa Cherryä vastaan, kun ottelu päättyi neljällä pisteellä vastustajan hyväksi 723-719. Bay antoi vielä kyytiä tuloksin 753-719, mutta kolmannessa matsissa herkuteltiin kauden viimeisestä ottelusta paikallisvastustaja TuUL:a vastaan tasan sadan pisteen voitto 851-751.

Viimeiset neljä ottelua TPS:aa vietiinkin sitten kuin märkää rättiä, parhaimmillaankin tuli 80 pistettä kuokkaan. Pitkä kausi saattoi alkaa nuorta joukkuetta painamaan lopussa ymmärrettävästi, pelejä on ollut liigan lisäksi todella paljon. Oli syy mikä tahansa, niin näitä välillä sattuu ja nyt se sattui kauden neljään viimeiseen peliin, joilla ei oikeastaan ollut mitään merkitystä. Joten ei muuta kuin leuka ylös ja kohti uusia haasteita. Sunnuntaina joukkueen paras henkilökohtaisesti oli Teea Mäkelä 1401/7 sarjaa.

SM-liiga naiset kuva
TPS:n nuori naisjoukkue onnistui säilyttämään sarjapaikan SM-liigassa.

Miehet mukana mitalitaistossa

Taliin TPS marssitti tutun kokoonpanon Aleksi Rantala, Henry Laine, Jere Oksanen, Jesse Kallio, Samu Valaranta, Juuso Rikkola ja Jarno Marjakangas. Ennen viimeistä kierrosta TPS oli neljäntenä tasaisessa sarjataulukossa, vain kaksi raskasta pistettä Mainareita ja Grankulla Bowlarea perässä. Uumoiltiin taiston mitalipelipaikasta vahvasti kallistuvan Palloseuran ja Mainareiden väliseksi. TPS:n joukkue oli nostattanut fiilistä pitkin viikkoa viestintävälineiden välityksellä ja Taliin astelikin viimeiseen asti latautunut joukkue.

Lauantaina ensimmäisenä vastaan asettui Lahden Bay, jolla oli vielä teoreettiset mahdollisuudet nousta mitalipeleihin. Valitettavasti heidän kannaltaan TPS:lla oli vire kohdallaan heti alusta alkaen ja ottelun voitto turkulaisille 1184-1036. Peli oli oikeastaan ohi ennenkuin ehti alkaakaan. Kotkalainen Eagle Team tuntuu olevan jostain syystä aina voittovireessä TPS:aa vastaan ja niin siinä kävi tälläkin kertaa. Kannustusjoukkojen siivittämänä ET:n peli kulki siihen malliin, että TPS kaatui lukemin 1059-1037.

Kolmannessa pelissä voitettiin Kouvolan All Stars 1001-982 ja tauon jälkeen neljännessä ottelussa kaatui Patteri 1055-1029. Tampereen Keilakerhon kakkosjoukkue tuntui olevan myös vireessä ja naputteli tuloksen 1068, johon TPS pystyi vastaamaan 1046 tuloksella ja häviöhän siitä tuli. Viimeisessä ottelussa lauantaina vastaan tuli Lohjan RäMe, jolla ei ollut panosta oikein suuntaan eikä toiseen ja pitkän päivän uuvuttamana ei pystynyt vastaamaan TPS:n loppurutistukseen. TPS voitti ottelun 1052-911. Paras TPS:n keilaaja lauantaina oli neljään sarjaan tuloksen 916 keilannut Jere Oksanen. Tilanne oli päivän jälkeen se, että TPS oli kiilannut sijalle kolme ja näin oltiin haastettu kärkijoukkueet totiseen taistoon.

Sunnuntaina jännittävät paikat

Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa Rauman Ganali Helmestä saatiin voitto hyvällä pelillä 1088-994. Myös Mainarit ja GB voittivat omat pelinsä, joten sarjataulukko pysyi ennallaan. Toiseen otteluun vastaan asettui sarjan ykkönen TKK, jonka piti sunnuntaina pari peliä voittaa varmistaakseen ykköspaikan mitalipeleihin. TPS kylvetti tamperelaisia 1142-1084 ja samaan aikaan GB hävisi GH:lle. Auringonsäteet alkoivat hipoa turkulaisia ja GB:n pelaajien kasvoilla alkoi paistaa puolestaan epäusko.

Kolmannessa pelissä TPS:n vastustajaksi tuli sarjajumbo Ysisata, joka oli aloittanut aamun kahdella alle 900 pisteen pelillä. TPS keilasi tähän kierroksen toiseksi huonoimman joukkuesarjansa 1009 ja Ysisata sitten tietenkin venyi viikonlopun parhaimpiinsa 1032. Jostain syystä tässä pelissä oltiin hieman tuuliajolla muutosten suhteen ja viimeisessä ruudussa aika hampaattomia, joskin vastustajalla saattoi käydä hieman onnikin myötä. Edessä lounastauko, ratahoito ja uuteen nousuun.

Neljäs ottelu ja vastassa Grankulla Bowlare. Ottelu alkoi GB:n kaatoruletilla, kun kehäketut Kimmo Lehtonen ja Teemu Raatikainen aloittivat kaatojonoilla TPS:n hieman tarkkaillessa tilannetta ehjällä pelillä. GB piti Palloseuraa sillassa yli sarjan puolivälin, jolloin Lehtosen jono oli loppunut ja Raatikaisellakin taisi kymppikeila tapittaa seitsemän kaadon jälkeen. TPS:n keilaajat alkoivat löytää kaatojonoja ja tilanne oli kymppiruutuun mennessä äärimmäisen tiukka. Tarkempaa selostusta kymppiruudun tapahtumista voi etsiä SKL:n kierrosraportista, mutta savun hälvettyä tilanne oli se, että GB vei voiton kovatasoisesta matsista tuloksin 1138-1117.

Mainarit voittivat oman pelinsä, joten viimeiseen peliin jäi TPS pakkovoiton eteen. Siinä pelissä vastustajana olleilla Mainareilla oli vielä panoksena kierroksen parhaan joukkueen titteli ja kun joukkueessa keilaa muunmuassa sellaisia kavereita kuin Talpa, Uotila ja Jehkinen, ei kyyti tule olemaan mukavaa. TPS keilasi hyvän sarjan tähänkin matsiin 1060, mutta hävisi Mainareiden 1129 sarjalle. GB keilasi TKK:n kanssa tasapelin, mutta sillä ei TPS:n kannalta ollut enää merkitystä. Neljäs sija SM-liigasta toisella yrittämällä on kuitenkin aika hyvä tulos, vaikka kismittämään jäikin. Päivän paras TPS:n keilaaja oli Samu Valaranta 1189/5 sarjaa.

Valtakunnan sarjojen tuloksiin pääset täältä

liigajoukkue 2016 tps kuva
Miesten liigajoukkueen lopullinen sijoitus oli neljäs. Kauteen mahtoi myös yksi kierrosvoitto. Kuva: Seija Lankinen/SKL